Transformarea tezei în argument este o variantă a erorii logice numite petitio principii, adică utilizarea unei teze în argumentarea aceleiași teze. Transformarea pe care o am în vedere este doar o variantă pentru că, în retorica politică (cel puțin în cea românească) între afirmarea tezei și furnizarea de argumente care să o susțină trece, de regulă, o perioadă de timp care permite tezei să primească o (falsă) valoare argumentativă.

De pildă, să luăm câteva teze ce sunt titluri în comunicarea publică a autorităților:

Teză: Pensiile au fost marite

Contra-teză: doar unele pensii, cateva, foarte putine, au fost mărite (cu un ordin de mărime penibil) – lipsesc atât detaliile tezei cât și argumentele factuale sau, măcar, statistice.

Teză: Noul Cod al Muncii elimină munca neagră, chiar și pe cea gri.

Contra-teză: Codul Muncii nu poate acționa în zona evaziunii, eventual, poate transforma în evazioniști și oameni care munceau legal după vechiul Cod.

Teză:  Noua Lege a Educației, prin transferul către învățământul gimnazial a clasei a noua, va duce la scăderea abandonului școlar.

Contra-teză: Abandonul era definit destul de vag în vechea lege, astfel că multe ieșiri din sistem puteau fi interpretate ca abandon sau, alternativ, ca eșec școlar (un copil care nu vine la școală nu este scos din sistem ci i se încheie situația școlară cu rezoluția: repetent pe baza acumulării unui număr de absențe nemotivate peste limita admisă).

Mutarea clasei a noua la gimnaziu clarifică problema vechii legi în sensul în care copilul ce nu mai continuă școala după clasa a noua nu se mai află în situație de abandon ci pleacă „normal” din sistem. În mod evident însă această ieșire, în mileniul trei în care ne aflăm și în drumul victorios către societatea cunoașterii pe care o clamăm oficial ca țintă europeană, rămâne un EȘEC ȘCOLAR major.

Să anticipăm acum ce se va întămpla după o perioadă de timp în discursul oficial. Să spunem … la anul pe vreemea asta:

Toate cele trei contra-teze de mai sus, mult mai puțin vizibile în tematica publică (din diverse motive, presă subordonată sau incompetentă, opoziție slabă și incompetentă, bruiaj comunicațional cu teme irelevante a subiectelor reale, etc) vor fi, probabil, complet uitate. Ceea ce va rămâne sunt tezele care acum vor funcționa ca și argumente. Îmi permit următorul pariu cu privire la „înfățișarea” discursului oficial:

„Guvernul a reușit, într-o perioadă grea, să mărească pensiile pe principiul contributivității, să facă, prin Noul Cod al Muncii pași hotărâți în direcția diminuării muncii la negru și a diminuat prin Noua Lege a Educației, abandonul școlar, exact așa cum am anunțat încă de anul trecut”

Transformarea tezei în argument poate fi explicată operațional și altfel: facem o afirmație, evităm argumentarea și, după o perioadă în care nu facem decât să o repetăm până la golirea ei de sens (pe principiul: decât o conotație negativă, mai bine fără conotație) o prezentăm cu fermitate drept FAPTĂ.

Posted in: Management.
Last Modified: April 22, 2011