Dacă aș avea ceva mai mult trafic decât cei câțiva prieteni care mai aterizează aici, mai mult accidental, aș fi dispus să generez o dezbatere pe o temă de management care, mi se pare mie, ar ajuta puțin la înțelegerea țării în care trăim. Este evident că țărișoara noastră este prost condusă la toate nivelurile (politic, administrativ, central, local, public, privat) totul arată ca și cum am traversa o criză de lideri iar această afirmație nu are în ea nimic naiv sau patetic. Oricine poate observa că suntem conduși haotic, pe baze afective, departe de calcul și raționalitate. Totuși, afirmația nu avem lideri nu este banală și, repet, nici naivă și nici patetică. Nu este astfel deoarece, de fapt, avem lideri. Deschideți orice CV de șef de instituție publică sau de firmă privată și veți descoperi niște povești fabuloase cu privire la capacitățile de comunicare și control al grupurilor, toate împănate cu diplome prestigioase, toate, povești de succes ce vorbesc despre instituții și firme conduse cu măiestrie. Și, mai ales, toți acești manageri, încearcă să sugereze că sunt lideri înnăscuți, că au adică, sau manifestă – nu sunt foarte sigur cum e corect – leadership.

Acum, să ai în posesie ceea ce se numește leadership e o chestiune care ar trebui să dea serios de gândit celor ce cred sau speră să-l aibă.

sunt tot atatea definitii ale leadershipului cate persoane incearca sa il defineasca“.

Stogdiil (1974, pag. 259)

Noțiunea nu este doar neclară prin polimorfismul definirii ci și prin neclaritatea însăși a fiecărei din definițiile sale. Să luăm doar câteva exemple:

Leadershipul pare sa fie exact ca puterea, un concept esential contestat

(Gallie, 1995 printat in Grint, 2004, pag.1)

Liderii sunt ca noi toti: de incredere sau inselatori, fricosi sau viteji, generosi sau lacomi. A presupune ca toti liderii sunt oameni buni am fi orbi fata de realitatile conditiei umane si ne va afecta sever scopul nostru de a deveni lideri eficienti

(Kellerman, 2004, pag. 45)

un proces in care un individ influenteaza un grup spre atingerea unor obiective comune“.

Northouse (2004)

„Leadership-ul” reprezintă exercitarea acelor competenţe, abilităţi, cunoştinţe şi comportamente care îi ghidează şi motivează pe alţii să urmărească activ munca lor pentru atingerea scopului şi obiectivelor şi de a munci pentru atingerea viziunii organizaţiei. Leadership-ul produce „performanţa grupului”. Gradul relativ al calităţii leadershipului demonstrat va duce la un nivel comensurabil al performanţei organizaţiei.  Un  leadership bun produce rezultate remarcabile.

dr. Kenneth A. RETHMEIER, the Rethmeier Group, LLC, SUA

Andrew DuBrin, un fel de guru al definirii leadership-ului, autor al unui The Complete Idiots Guide in Leadership (ei bine! Da. Există și așa ceva!) indexează, în chiar amintitul ghid, cinci definiții ale minunatei noastre noțiuni. Pentru conformitate, am să le prezint întâi în limba autorului și, imediat, în limba română:

 1. Leadership is interpersonal influence directed toward attaining goals and is achieved through communication. By communication we refer simply to sending and receiving messages.

  #Leadershipul este influența interpersonală îndreptată către atingerea scopurilor realizată prin comunicare. Prin comunicare înțelegem pur și simplu a trimite și recepționa mesaje.

 2. Leadership is a way of influencing people beyond routine compliance with directions and orders. A leader, for example, might influence workers to want to work beyond 40 hours per week so they can share in the glory of the success of the department.

  #Leadership-ul este un mod de a influența oamenii dincolo de rutina directivelor și comenzilor uzuale. Un lider, de pildă, îi poate determina pe muncitori să lucreze mai mult de cele 40 de ore saptămânale doar pentru prilejul de a se bucura împreună cu el de un succes.

 3. Leadership is an act that causes others to act or respond in a shared direction.

  #Leadership-ul este acțiunea care îi determină pe ceilalți să acționeze într- o direcție comună.

 4. Leadership is the key dynamic force that motivates and coordinates an organization to accomplish its objectives.

  #Leadership-ul este forța dinamică esențială care motivează și coordonează o organizație pentru a realiza obiectivele sale.

 5. Leadership is the ability to inspire confidence and support among the people who are needed to attain organizational goals.

  #Leadership-ul este abilitatea de a inspira încredere și sprijin mutual între oamenii cărora li se cere să atingă țelurile organizației.

Așadar, pentru a sintetiza:

leadership înseamnă, în ordine, Influență prin comunicare, în afara oricărei rutine, în mod acțional (deci nu doar prin comunicare), o forță motivațională generatoare de încredere și contexte mutual suportive (adică, în traducere liberă din română în română – spirit de echipă).

Ceea ce este oarecum frapant este faptul că dacă examinăm calitățile native necesare pentru a obține portretul natural al unui posesor de leadership, observăm că ele nu sunt extraordinare. Un bun comunicator poate fi norocos și să dețină o înclinație nativă pentru comunicare dar poate fi și creat prin educarea lui. Mai departe, generarea încrederii are foarte puține componente naturale (native) active, eventual, în relațiile interumane de scurtă durată, întâmplătoare și prea puțin durabile – în practica managerială prima impresie nu contează. Echipele se sudează în timp, experiențele acumulate pe durate de timp mai degrabă lungi sunt esențiale pentru generarea încrederii în interiorul unui grup profesional. Dimpotrivă, competența etică este determinantă în generarea și, mai ales, consolidarea acestei încrederi.

Personal, încerc o anume nemulțumire legată de faptul că, în definițiile de mai sus, nu găsesc nicăieri excelența profesională. Este ca și cum un lider ar putea realiza toate acele lucruri extraordinare presupuse de leadership (influență, comunicare, motivare și încredere) fără a fi printre vârfurile profesionale ale grupului în care se exersează ca lider. Este, în opinia mea, clar că așezând profesionalismul la periferia constelației de calități ce fac dintr-un manager lider oferim o șansă nemaipomenită proliferării de lideri abslovenți de management care pot fi, eventual, oameni politici (aici nu e nici o problemă dacă nu ești excelent în ceva anume) dar nimic mai mult.

Pe de altă parte, tot în opinia mea. țărișoara asta e plină de astfel de lideri înnăscuți și, pe cât de înnăscuți, tot pe atât de agramați și incompetenți – cu rezultatele cunoscute.

Posted in: Management.
Last Modified: June 2, 2011