Ce înseamnă premiu social? Conform unei definții (sociologice) premiul social este ceea ce societatea este la un moment dat dispusă să-ți ofere pentru ceea ce performezi în zona de schimb social.

Indivizii muncesc, acționează în fel și chip, pentru a obține, fix în această ordine, prestigiu, bani și integrare într-un grup de referință (banii vin pe locul doi pentru că ei sunt mai mult mijloc decât premiu propriu-zis).

Sunt profesii care sunt practicate doar pentru prestigiu și integrare și mai puțin pentru bani (să fi dascăl, de pildă), după cum sunt profesii care se practică exclusiv pentru bani.

A fi însă dascăl, în acest moment, din perspectiva și cu viziunea unui premiu din cele de mai sus, e pură prostie. Prestigiul social al profesorului se apropie, ca altitudine, de cel al muncilor necalificate; de bani … nu mai spun nimic; despre integrare pot spune doar atât: sub presiunea malversațiunilor de tot soiul, de la susul trebi către josul ei, profesorii devin, încet,  o masă autistă și isterică de oameni apăsați de blestemul de a fi ales greșit în viață.

 

Posted in: Management.
Last Modified: December 8, 2010